maandag 29 maart 2010

Jij bent aan zet!

Uit de tevredenheidspeiling onder het personeel kwam naar voren dat er te weinig gebruik werd gemaakt van de mogelijkheden van de IT. Ik moest daar om glimlachen. Er is de afgelopen jaren behoorlijk geïnvesteerd in de IT op school. Daar zal het dus niet aan liggen. Als je gebruik wilt maken van de mogelijkheden van de IT (en inderdaad, een tevredenheidspeiling vraagt daar zeer ongenuanceerd naar) moet je het gewoon doen. Gewoon aan de slag.
Lukt dat niet en kom  je er ook niet toe op sites te kijken die een relatie leggen tussen IT en het onderwijs dan wordt het lastig. Het valt namelijk nog niet onder de taak van de ICT-er de leerkrachten te scholen. Tenzij er vanuit zo'n team een nadrukkelijke vraag ligt. Die begint meestal met een inventarisatie: wat wil ik bereiken, wat kunnen mijn leerlingen al, wat breng ik mee op het gebied van ICT en hoe brengen we die drie zaken samen?
Op de site Educate the crowd kun je tal van zaken vinden die het onderwijs verbindt met de IT. Je kunt er ook een gratis E-book downloaden Webprojects 2.0 Met een aantal interessante projecten waarbij web 2.0 werd ingezet.
Zo zijn er nog tal van mogelijkheden informatie op te doen. Bijvoorbeeld via Twitter. Volg bij voorbeeld @karinwinters en @trendmatcher en je krijgt gratis en voor niets ongelooflijk veel tips. Heb je een vraag? Stel hem met de hastag #durftevragen en heel Nederland (twitter je in het Engels, ga je dwars door alle landgrenzen heen) buigt het hoofd om jouw vraag te beantwoorden. Maar jij bent aan zet!