vrijdag 11 april 2008

Het grotere geheel


Afgelopen woensdag was het dus zo ver: de eerste paal van de nieuwe bredeschool voor Nieuw Crooswijk ging de grond in. Kinderen, leerkrachten en ouders van de drie verschillende locaties van de Waaier waren aanwezig. Gelukkig ook aardig wat wijkbewoners.
Interessant detail vond ik dat mevrouw Kriens op steenworp afstand van de nieuwe school is geboren en nu aan de wieg stond van een nieuwe school.
Politici en overige bestuurders spraken voornamelijk over de toekomst. Terecht, de nieuwe school wordt van betekenis voor Crooswijk. Tegelijkertijd is het belangrijk het grotere geheel niet uit het oog te verliezen. Er wordt al minstens 50 jaar onderwijs gegeven in nieuw Crooswijk. Meer dan 50 jaar zorg, passie en betrokkenheid. De Waaier heeft verleden. Op zo'n moment van een eerste paal is het goed eer te geven aan mijn voorgangers Gerard Sonius en Gerard Zwerus. Eer te geven aan al die leerkrachten die les gaven en les geven. Eer te geven aan René Bos, die jarenlang de drijvende kracht was van de Waaier aan de 1e Reserveboezemstraat en de school nu op de Rusthoflaan bij elkaar houdt. Dan doe je recht aan het grotere geheel van waaruit de Waaier voortkomt. Je stapt dan krachtiger en rijker de toekomst in.


Een filmpje over de 1e paal vind je hier. Interessant is dat mijn korte toespraak, waarin naar het verleden wordt gewezen als deel van een groter geheel waar de Waaier uit voortkomt, blijkbaar geen nieuwswaarde heeft. Men heeft het er bij Cineac Crooswijk gewoon uitgeknipt.

zondag 6 april 2008

van grenzen en verbindingen

Een indrukwekkend verhaal. Jill eindigt haar voordracht met: "So who are we? We are the life horsepower of the universe, and we have the power to choose moment by moment who we want to be in the world, we can choose the consciousnesses of our right hemisphere or that of our left hemisphere. These are the "we" inside of me. Which would you choose? Which do you choose? And when? I believe the more time we spend choosing the peace of our right hemisphere, the most peace we will project into the world and more peaceful our planet will be."