dinsdag 6 mei 2008

Een jaaroverzicht

Een jaar geleden schreef ik:

De Waaier is een openbare basisschool in Rotterdam Crooswijk. De school heeft drie locaties. De hoofdlocatie op het Alberta Wellingpad. De andere locaties staan in Nieuw Crooswijk en worden binnen het jaar gesloopt. Daar komt een geweldig mooi gebouw voor terug. Een MFA! Een multi functionele accomodatie. De voltooiing van dat gebouw, de ingebruikneming en alles wat er rond speelt (processen binnen de wijk, tussen de sociale partners) is een van de onderwerpen van dit weblog.
Een ander onderwerp vormen de interne processen binnen de school. De opdracht van mijn directie was een hele duidelijke: zet een krachtige school neer, met één sterk team. De opdracht vloeide onder andere voort uit het feit dat de Waaier bestaat uit twee gefuseerde scholen. De school heeft twee verschillende teams, twee verschillende culturen, twee verschillende populaties leerlingen. Een mooie gezamenlijke opdracht.

Er is veel gebeurd in het afgelopen jaar.

In het licht van Cultuur en Klimaat:
We hebben in fantastische 2-daagse beleefd. Het heeft de aanzet gegeven tot de ‘Waaiercode’, een kerndocument waarin het team aangeeft hoe wat men onderling van elkaar mag verwachten kwa gedrag, feedback etc. In feite geeft het antwoord op de vraag: Hoe gaan wij met elkaar om?

Er ligt een interne nieuwsbrief. Deze verschijnt 1 maal per maand. De redactie bestaat uit leerkrachten van alle drie locaties.

De nieuwe website is in de lucht. (under construction) De beweging naar invulling door leerkrachten is nog niet gemaakt. Tot aan de zomervakantie zetten we in op ‘proeftuinen’ leerkrachten die willen experimenteren.

We werken veel gebouwenoverstijgend. De directeur vertoont zich structureler fysiek op alle 3 locaties .

In het licht van Visie en Beleid:
We zijn nu officieel een Daltonschool.

In het licht van Taken en Verantwoordelijkheden:
Op directieniveau zijn de taken verdeeld op basis van domeinen. Omzetting naar een managementcontract à la Carver is een logische stap. De evaluatie met het managementteam in december heeft de deur opengezet om ook hier rustig aan voor te bereiden op managementcontracten voor het schooljaar 08/09
Daar de nieuwe Ib-er reeds op de vorige school met managementcontracten heeft gewerkt, is de invoering op dit niveau ook een vanzelfsprekende.

In het licht van het Nieuwe Schoolgebouw:
De eerste paal is geslagen. De nieuwe school staat er over 14 maanden.

In het licht van Nieuwe Methodes:
De keuze voor een nieuwe taalmethode is gemaakt. Tevens is er de keuze gemaakt voor een heldere methode begrijpend en studerend lezen die goed past binnen het Daltonsysteem.

In het licht van De Brede School; het wijkarrangement.
We liggen hier prima op koers.

Uit het team kwamen de volgende suggesties voor het levend houden van de Waaiercode:

We willen nog meer aan de slag met teambuidingactiviteiten.

De activiteiten die we hier reeds hebben ontplooid zijn:

^ Gebouwoverstijgend bouwoverleg.

^ Sinterklaas/Kerst/ nieuwjaarsviering

^ Gezamenlijk uit eten(afscheid leerkrachten)

^ Werkvormen tijdens teamvergaderingen

^ Interne nieuwsbrief

^ Gebouwenoverstijgende workshop Filosoferen met kinderen

^ Gezamenlijke borrel voor de vakanties

We willen ons nog meer gewaardeerd voelen door de directie.

^Dit is zeker een punt van aandacht.

We willen aan de slag met collegiale consultatie.

^Is alle ruimte voor: organiseer het maar.

We willen een nadrukkelijker opvang van nieuwe collega's en stagiaires

^Er ligt inmiddels een protocol ‘nieuwe leerkrachten’

Het eind van dit schooljaar nadert. Er moet nog het een en ander gebeuren op formatief gebied. Wij hebben flink wat werk geleverd en gaan daar zeker mee door.