donderdag 1 oktober 2009

Crooswijk mist een wereldjuf

In de ochtend van 27 augustus 2009 overleed juffrouw Marianne de Boer. Juf Marianne was een wereldjuf. Ruim 20 jaar verbonden aan het openbaar onderwijs in Crooswijk. In mijn schoolleven kom ik verschillende soorten leerkrachten tegen. Allemaal met een groot hart voor het onderwijs. Als je ze vraagt waarom ze ooit voor de klas zijn gaan staan, hebben ze allemaal een eerlijk antwoord. De een verdient er een redelijke boterham mee. De ander verdient er een redelijke boterham mee en is tevreden met de tijd die naast het werk aan het gezin kan worden besteed. En je hebt er die in het onderwijs vanuit een grote maatschappelijke betrokkenheid werken en dat elke dag omzetten in grote en kleine daden. Niet lullen, maar poetsen! Ik heb de vraag nooit aan Marianne gesteld. Maar uit de verhalen van haar collega's denk ik te weten wat haar antwoord zou zijn: 'Ik verdien er een redelijke boterham mee, kan naast mijn werk voldoende tijd besteden aan mijn gezin. Maar het is misschien nog mooier om te zien wat het allemaal nog meer oplevert. Mijn leerlingen kom ik overal tegen waar ze een bijdrage kunnen leveren in Crooswijk, maar ook buiten de wijk. Ik kom mijn leerlingen tegen aan het ziekbed van ouderen, ik kom ze tegen in buurthuizen, waar ze anderen begeleiden. Ik kom ze tegen, waar ze nodig zijn. Een enkeling heeft een eigen bedrijf. De meesten hebben samen met ons hun plek gevonden'.
Haar collega's noemen haar de moeder van de school. Zij bracht rust bij leerlingen, ouders en leerkrachten. Hielp en ondersteunde waar ze kon. Iedereen was welkom. Elke mogelijkheid om ergens vooruitgang te boeken werd door haar aangepakt. Een wereldjuf!
Marianne overleed 5 maanden na haar pensionering. Dat voelt wrang. Veel mensen gaan met pensioen om dan eens flink te genieten na een leven van hard werken. Marianne wachtte niet met het genieten, zij genoot elke dag. Van de school, van de kinderen, van haar gezin, van de natuur, het strand, de bossen, de bloemen. Een gevleugelde uitspraak van haar was: Genieten, zon op je bolletje! Een bijzonder mens.

woensdag 30 september 2009

Afscheid van een bijzonder mens

In de nacht van zaterdag op zondag is juffrouw Marianne de Boer overleden. Marianne de Boer is sinds maart van dit jaar met pensioen. Zij heeft zo'n 20 jaar deel uitgemaakt van ons onderwijs in Crooswijk. Haar overlijden valt ons allemaal zwaar.

Donderdag 1 oktober is er rond 19.00 uur – 19.45 uur de mogelijkheid tot condoleren in rouwcentrum De Meidoorn te Schiebroek.

Op vrijdag 2 oktober vindt om 14.50 uur de crematie plaats in crematorium Hofwijk te Overschie.

Wij willen op gepaste wijze afscheid nemen van een bijzonder mens. Onze school is daarom vanaf 12.15 uur dicht.