dinsdag 21 september 2010

Informatieavond trekt 20% van de ouders!

Vanmorgen was de informatieavond van gisteren, op beide locaties, het gesprek bij de ochtendkoffie. Tal van vragen komen dan boven. We willen meer ouders bereiken? Hoe richten we ons op de overige 80%? Welke rol spelen de ouderconsulenten hier? Krijgt de school  de ouders die ze verdient?
Voor een aantal leerkrachten was in ieder geval duidelijk dat we de informatieavonden anders moeten inrichten, willen we meer ouders binnenkrijgen. Kijk, dat is ook High Performance denken!!

En toch, rondtwitterend kom je er snel achter dat zeer veel basisscholen worstelen met de relatie school en ouders. Zo twitterde een collega dat zijn school dit soort avonden maar afblies, omdat de opkomst gering bleef. Een Amsterdamse collega feliciteerde me juichend met het aantal ouders dat bij ons binnenkwam. 

We moeten op een andere manier invulling geven aan het partnerschap met onze ouders. Dat gaat niet vanzelf. Gelukkig kijken we wel gezamenlijk die richting op.
De ouderavond aanstaande 2 november is een interessant ijkpunt. De ouderraad bestaat hier op school nog niet zo lang. Een ouderavond, georganiseerd door de ouders van de school voor ouders van de school, is een hele uitdaging. Daar kunnen wij ons partnerschap met elkaar oefenen. Mooi, want dat is ook High Performance denken!

5 opmerkingen:

  1. Vorig jaar sprak ik een schooldirecteur van een Engelse basisschool in een 'moeilijke'wijk in Leicester. Hij en zijn team belde alle ouders op die niet waren gekomen bij de ouderavond met de vraag: wat had u gisteravond voor belangrijks te doen dat u niet naar de ouderavond kon komen? Hij claimde goede resultaten. Mij lijkt het een vrij agressieve methode. Groet, Sander van Ee

    BeantwoordenVerwijderen
  2. 2 keer woonde ik een lezing bij van Nevelle Harper. Hij runt een kinderdagverblijf in Stockholm. De manier waarop ze de ouders betrokken bij Stella Nova, het kinderdagverblijf, was bewonderenswaardig en inspirerend. hier nog een artikeltje:
    http://www.duoo.org/download/stella_nova.pdf
    Vera Merx

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Beste Sander en Vera, bedankt voor de reacties en bijdragen

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Er zijn tegenwoordig meer alleenstaande ouders bij ons op school dan vorige jaren. Die willen de kinderen niet alleen thuis laten op dit tijdstip.
    Een tip voor de ouderavond. Zorg voor een vroeger tijdstip en kinderopvang.
    En voor wat het bellen naar ouders die niet geweest zijn, vind ik een goed idee. Zeker voor wat betreft de ouders die altijd wat te klagen hebben.
    Ik denk dat een enquete misschien ook een goede optie is.
    Voor de ouders moet het duidelijk zijn wat er die avond besproken gaat worden en hoe belangrijk het is om erbij te zijn.
    Angelique Smits Schouten

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Goed idee, die kinderopvang. Gaan we inzetten op 1 en 2 november!

    BeantwoordenVerwijderen