dinsdag 16 februari 2010

Wie wil er volgend jaar op schoolreis?

De ouderbijdrage is een vrijwillige bijdrage. Sterker, de school is verplicht de ouders er op te wijzen dat het hier gaat om iets vrijwilligs. Dat is prima. Iedereen betaalt belasting geld. Iedereen betaalt dus mee aan het onderwijs. De overheid betaalt de scholen. Iedereen blij zou je denken!
De werkelijkheid is altijd een andere. De scholen vragen niet voor niets om een (in ons geval minimale) ouderbijdrage. Het stelt ons in staat net even iets extra’s te doen voor onze kinderen. Eigenlijk maakt het de ouders en de school iets gemakkelijker.

Waarom gemakkelijker? Een kleine school als die van ons, waar de ouderbijdrage minimaal is, ontvangt (als iedereen netjes vrijwillig bijdraagt) zo’n € 8.000. We maken het ons makkelijker omdat wij als school en MR, geen keuze behoeven te maken waar we dat geld uit onze eigen pot aan onttrekken. Het maakt het makkelijk omdat de discussie of bijvoorbeeld een schoolreisje wel of niet en op welke manier bijdraagt aan het onderwijsproces op dit moment niet gevoerd hoeft te worden. Die gaat pas gevoerd worden op het moment dat je moet kiezen waar je de € 8.000 vanuit het schoolbudget voor gebruikt en waar voor niet. Om een ieder een beeld te geven: een leerkracht op de woensdag kost op jaarbasis € 8.000.

De vrijwillige ouderbijdrage staat ook voor iets anders. Het symboliseert in mijn optiek ook een vorm van achting naar elkaar. Het symboliseert de investering in elkaar. Het symboliseert de wil tot verbondenheid.

Waar gaan we dit jaar eigenlijk naar toe? Onze ouders hebben daar, via de ouderraad, een belangrijke adviserende stem.

1 opmerking:

  1. Onze vrijwillige ouderbijdrage bedraagt overigens slechts € 45,- per kind. Aan het begin van elk schooljaar krijgt elk gezin dat het nodig heeft een bedrag gestort van de sociale dienst dat deze kosten dekt.
    Er zijn ouders, ook op onze school, die veel meer willen betalen.
    Ouders die het minder breed hebben, kunnen een betalingsregeling treffen met de directeur.

    BeantwoordenVerwijderen