Een onderwijsman beweegt zich in het spanningsveld tussen ondernemerschap, eigenaarschap en leiderschap.
donderdag 18 december 2008
Kerstvakantie and beyond
Na een interessant half jaar nu een welverdiende vakantie. Vanaf 5 januari gaan we er weer stevig tegenaan. Uitdagingen genoeg!!!
Ik dank een ieder voor zijn/haar bijdrage aan onze school.
Fijne dagen, een goed uiteinde en een fantastisch 2009
vrijdag 12 december 2008
Openbare Daltonbasisschool Pierre Bayle
De locatie in Nieuw Crooswijk wordt de nieuwe hoofdvestiging . Dat nieuwe gebouw staat in een wijk die helemaal opnieuw wordt opgebouwd. Een uitstekend moment om dat nieuwe gebouw, in die nieuwe wijk een nieuwe naam te geven.
Pierre Bayle
Onze school is de plek waar kinderen goed leren rekenen, lezen en schrijven, waar ze veel leren over Nederland, over Europa, over de wereld. Onze school is ook een ontmoetingsplek, waar kinderen leren hoe je respectvol met iedereen moet omgaan. Met leerkrachten, met klasgenootjes en met alle andere volwassenen op en rond de school. En onze school wil een plek zijn waar kinderen leren alles te onderzoeken. Leren om vragen te stellen, leren mee te denken in deze democratische samenleving die Nederland is. Dit past heel goed in onze Daltongedachte (verantwoordelijkheid voor jezelf en naar anderen) en het past heel mooi in de denkbeelden die Pierre Bayle had.
Pierre Bayle ligt overigens begraven in Nieuw Crooswijk, vlak bij de nieuwe school. Er komt in de wijk een schitterend monument voor Pierre Bayle. Reden genoeg om de school de naam te geven van deze wijze man.
zondag 23 november 2008
Zen to done
Een interessante download voor onderwijsmensen die, net als ik, overzicht willen houden over taken, doelen, opdrachten, missie/ visie, afspraken, opborrelende ideeën en toch niet geheel en al onder wensen te gaan in de waan van alledag en de stress die dat met zich meebrengt.
zondag 16 november 2008
Wat brengt jou naar de tafel?
zondag 2 november 2008
Ons verhaal
vrijdag 3 oktober 2008
Laat het in vredesnaam een schuur zijn!
In het boek van Patti Digh (life is a verb) staan veel verhalen over haar dochtertjes. In een van die verhalen beschrijft ze een autorit. Op de achterbank maken haar kinderen ruzie. 'It's a barn,'roept het ene kind. 'No, it's a shed,'roept de andere dochter. Patti verzucht tenslotte achter het stuur:'Please, let it be a barn!'
A barn en een shed kunnen best naast elkaar bestaan in vreedzame coëxistentie. Zoals de verschillende meningen van onze schoolouders naast elkaar kunnen bestaan in vreedzame coëxistentie.
Wie op Wikipedia zoekt naar 'vreedzame coëxistentie' leest: `Vreedzame coëxistentie` is het beleid om ernaar te streven landen die elkaars politieke tegenstanders zijn, vreedzaam naast elkaar te laten bestaan, dus politieke conflicten niet te laten uitlopen op militaire conflicten.
Op de Waaier streven we naar een klimaat waarbinnen we verder gaan dan vreedzaam naast elkaar leven. In mijn ogen leidt dat vreedzaam naast elkaar leven anders tot een vorm van tolerantie die neigt naar onverschilligheid. Vreedzaam langs elkaar leven.
De Waaier wil een ontmoetingsplek zijn, waar kinderen vaardigheden op doen die hen sociaal-emotioneel sterk maken. De Waaier wil een samenleving zijn die kinderen leert verantwoordelijkheid te nemen, die kinderen leert hoe te leren en die de ruimte biedt om samen tot redelijke zelfstandigheid te komen. Zodat je samen je eigen plek vindt binnen deze samenleving. Met elkaar en niet langs elkaar.
Daar hebben we ouders bij nodig die weet hebben van een 'shed' en een 'barn', die tegelijkertijd samen en met de school een plek creëren waar alle kinderen vreedzaam mogen groeien.
Gelukkig zie ik er steeds meer bij ons op school rondlopen.
zondag 28 september 2008
maandag 22 september 2008
Lastig
Een mooie paradox vind ik dat je, van zaken waar jij je aan ergert, veel over jezelf kunt leren. Ze bieden je in ieder geval de gelegenheid om eens goed naar jezelf te kijken.
En juist op het moment dat ik dit schrijf, word ik geroepen door een ambulante leerkracht. Ik ben nodig in een klas. Een leerling gaat daar ver over de schreef. Hij is verontwaardigd en gooit zijn spullen naar het hoofd van de juf. Natuurlijk gaat dit veel te ver, maar ik ben zelf ook druk aan het werk....en de juf moet weg, naar de zwemles.
Dus ik haal diep adem, tover een welgemeende glimlach op mijn gezicht en kom in actie.
De leerling zit nu rustig in mijn kantoor. Hij werkt, ik werk weer en over 10 minuten heb ik een afspraak met de zorgcoördinator. Deze leerling staat nu niet op de agenda, maar ik zet hem er toch maar even bij.
Ondertussen liggen zijn klasgenootjes in het zwembad. De ambulante leerkracht probeert de diverse 06 nummers die achter de naam van de leerling op de lijst staan. De ergenis is weg, was al weg toen ik de klas binnenstapte.
De zorgcoördinator komt binnen, deze leerling moet dan toch even elders worden geparkeerd. Een volgend lastig moment. Hoe ga je hier mee om? Telkenmale een welgemeende glimlach komt te gemoet aan wat dit knulletje nodig heeft. Het grensoverschrijdende gedrag wordt gevoed door onveilige situaties waar hij thuis en op straat keer op keer mee wordt geconfronteerd. Lukt het me om die glimlach morgen weer te voorschijn te halen en overmorgen weer?
Pema Chodron vertel hierover.
(met dank aan www.lifehacking.nl)
zaterdag 13 september 2008
Het bordje hangt
Op 21 april van dit jaar is de Waaier gevisiteerd door leden van de Nederlandse Dalton vereniging. Uit de evaluatie van het bezoek werd snel duidelijk dat wij ons vanaf dat moment erkend Daltononderwijs gaven. In juli bekrachtigde de vereniging het advies van de visiteurs. De uiteindelijke afhandeling van de certificering volgde de afgelopen twee weken. Wij ontvingen het Daltonbordje voor op de gevel. Dat werd een groot feest, vorige week vrijdag 5 september. Luisterrijk ondersteund door liedjes en voordrachten van onze kinderen. De creatieve uitingen stonden in het teken van 'Samen'. Kinderen genoten, leerkrachten genoten en ouders genoten. Helemaal goed.
Nu heeft de Waaier twee locaties. Het tweede bordje wordt pas over een aantal maanden geleverd.
Afgelopen vrijdag 12 september heb ik het bordje van de muur geschroefd, ingepakt en nogmaals officieel overhandigd. Maar nu aan de kinderen, leerkrachten en ouders van de locatie aan de Rusthoflaan.
donderdag 4 september 2008
zondag 31 augustus 2008
vrijdag 29 augustus 2008
Vakantie is voorbij
De Waaier start dit schooljaar met 3 nieuwe leerkrachten, waar ik veel van verwacht. Met een gebouwencoördinator (vraagbaak voor ouders en leerkrachten) aan het Alberta Wellingpad. Met nieuwe sociale partners (Kinderdagverblijf Irene en SBA) aan de Rusthoflaan, ter voorbereiding van een structurele samenwerking in het nieuwe schoolgebouw. Daar trekken wij in aan het eind van dit schooljaar.
Ons eerste feestje aan het Alberta Wellingpad is vrijdag 5 september. Wij ontvangen dan ons officiële Daltonbordje voor aan de muur. Een week later herhalen we dit feestje aan de Rusthoflaan. We vieren dan tevens het hoogste punt van ons nieuwe schoolgebouw.
Inmiddels zijn er contacten gelegd met Robin Good. Voor de hefstvakantie zijn de schoolpleinen aan beide locaties aangepakt door het bedrijfsleven.
De vakantie is voorbij.
zondag 29 juni 2008
Meer is in u
Het heeft bewogen, schreef Ida Gerhardt. En dat heeft het. We hebben een bewogen jaar achter de rug. Onderstaand verhaal gaf mij moed, rust en richting.
Een oude Hindoe meester werd moe van het geklaag van zijn leerling. Dus stuurde hij de leerling op een morgen om wat zout. De ongelukkige leerling kwam terug met het zout en kreeg de instructie een handvol zout in een glas met water te doen en het vervolgens op te drinken.
“Hoe smaakt het?” vroeg de meester. “Bitter, smerig,” spuwde de leerling.
De Hindoemeester vroeg toen om een handvol zout in de beek te gooien. Toen vroeg de meester om uit de beek te drinken.
“Hoe smaakt het?” “Fris, lekker,”antwoordde de leerling.
“Proef je het zout?”
“Nee,”antwoordde de leerling.. De Hindoemeester bood de jongen zijn hand. “De pijn van het leven is puur zout; niet meer en niet minder. De hoeveelheid pijn in het leven verandert niet. Maar de hoeveelheid bitterheid die we proeven is afhankelijk van hoe we de pijn dragen. Wanneer je dus pijn hebt, lijdt, wees dan geen glas, word een beek, een rivier, een meer.
vrijdag 27 juni 2008
dinsdag 24 juni 2008
Leven is bewegen en in het gras zitten, toezien hoe het gras groeit.
“Life can only be understood backwards,
but it must be lived forwards.”
dinsdag 6 mei 2008
Een jaaroverzicht
De Waaier is een openbare basisschool in Rotterdam Crooswijk. De school heeft drie locaties. De hoofdlocatie op het Alberta Wellingpad. De andere locaties staan in Nieuw Crooswijk en worden binnen het jaar gesloopt. Daar komt een geweldig mooi gebouw voor terug. Een MFA! Een multi functionele accomodatie. De voltooiing van dat gebouw, de ingebruikneming en alles wat er rond speelt (processen binnen de wijk, tussen de sociale partners) is een van de onderwerpen van dit weblog.
Een ander onderwerp vormen de interne processen binnen de school. De opdracht van mijn directie was een hele duidelijke: zet een krachtige school neer, met één sterk team. De opdracht vloeide onder andere voort uit het feit dat de Waaier bestaat uit twee gefuseerde scholen. De school heeft twee verschillende teams, twee verschillende culturen, twee verschillende populaties leerlingen. Een mooie gezamenlijke opdracht.
Er is veel gebeurd in het afgelopen jaar.
In het licht van Cultuur en Klimaat:
We hebben in fantastische 2-daagse beleefd. Het heeft de aanzet gegeven tot de ‘Waaiercode’, een kerndocument waarin het team aangeeft hoe wat men onderling van elkaar mag verwachten kwa gedrag, feedback etc. In feite geeft het antwoord op de vraag: Hoe gaan wij met elkaar om?
Er ligt een interne nieuwsbrief. Deze verschijnt 1 maal per maand. De redactie bestaat uit leerkrachten van alle drie locaties.
De nieuwe website is in de lucht. (under construction) De beweging naar invulling door leerkrachten is nog niet gemaakt. Tot aan de zomervakantie zetten we in op ‘proeftuinen’ leerkrachten die willen experimenteren.
We werken veel gebouwenoverstijgend. De directeur vertoont zich structureler fysiek op alle 3 locaties .
In het licht van Visie en Beleid:
We zijn nu officieel een Daltonschool.
In het licht van Taken en Verantwoordelijkheden:
Op directieniveau zijn de taken verdeeld op basis van domeinen. Omzetting naar een managementcontract à la Carver is een logische stap. De evaluatie met het managementteam in december heeft de deur opengezet om ook hier rustig aan voor te bereiden op managementcontracten voor het schooljaar 08/09
Daar de nieuwe Ib-er reeds op de vorige school met managementcontracten heeft gewerkt, is de invoering op dit niveau ook een vanzelfsprekende.
In het licht van het Nieuwe Schoolgebouw:
De eerste paal is geslagen. De nieuwe school staat er over 14 maanden.
In het licht van Nieuwe Methodes:
De keuze voor een nieuwe taalmethode is gemaakt. Tevens is er de keuze gemaakt voor een heldere methode begrijpend en studerend lezen die goed past binnen het Daltonsysteem.
In het licht van De Brede School; het wijkarrangement.
We liggen hier prima op koers.
Uit het team kwamen de volgende suggesties voor het levend houden van de Waaiercode:
We willen nog meer aan de slag met teambuidingactiviteiten.
De activiteiten die we hier reeds hebben ontplooid zijn:
^ Gebouwoverstijgend bouwoverleg.
^ Sinterklaas/Kerst/ nieuwjaarsviering
^ Gezamenlijk uit eten(afscheid leerkrachten)
^ Werkvormen tijdens teamvergaderingen
^ Interne nieuwsbrief
^ Gebouwenoverstijgende workshop Filosoferen met kinderen
^ Gezamenlijke borrel voor de vakanties
We willen ons nog meer gewaardeerd voelen door de directie.
^Dit is zeker een punt van aandacht.
We willen aan de slag met collegiale consultatie.
^Is alle ruimte voor: organiseer het maar.
We willen een nadrukkelijker opvang van nieuwe collega's en stagiaires
^Er ligt inmiddels een protocol ‘nieuwe leerkrachten’
Het eind van dit schooljaar nadert. Er moet nog het een en ander gebeuren op formatief gebied. Wij hebben flink wat werk geleverd en gaan daar zeker mee door.
donderdag 1 mei 2008
Kort in het nieuws
We leven nu eenmaal in een tijd waar men meer waarde hecht aan het beeld, dan aan het woord.
Ik sta hier op het punt een tijdcapsule te begraven. Een vat vol wensen en verlangens van de kinderen van de Waaier.
donderdag 24 april 2008
Life from Zweden
maandag 21 april 2008
Visitatie een succes!!!
zaterdag 19 april 2008
En zo kun je ook in het nieuws komen
Prettig dat men je dan goed citeert:....-Met de scholieren die het tumult van de toegesnelde politie zagen, werden direct kringgesprekken gevoerd over het leed zo dichtbij.- Sbs 6 deed dit heel wat knulliger.
Met de groep die van het misdrijf iets heeft meegekregen zijn we inderdaad direct mee aan de slag gegaan. De leerkrachten bereiden zich in het weekend voor om de leerlingen met vragen zo goed mogelijk op te vangen. Slachtofferhulp staat klaar om hulp te bieden waar nodig.
Maandag worden we ook gevisiteerd!Een delegatie van de Daltonvereniging komt kijken of de Waaier in aanmerking komt voor het predicaat Daltonschool.
Maandagmiddag hebben we dus weer nieuws. Goed nieuws.
In een wijk als Crooswijk ligt goed en slecht nieuws op een haarbreedte van elkaar verwijderd. Een school als de Waaier maakt daar vaak net het verschil.Zo wil ik ook in het nieuws komen. Misschien iets voor SBS 6?
donderdag 17 april 2008
vrijdag 11 april 2008
Het grotere geheel
Afgelopen woensdag was het dus zo ver: de eerste paal van de nieuwe bredeschool voor Nieuw Crooswijk ging de grond in. Kinderen, leerkrachten en ouders van de drie verschillende locaties van de Waaier waren aanwezig. Gelukkig ook aardig wat wijkbewoners.
Interessant detail vond ik dat mevrouw Kriens op steenworp afstand van de nieuwe school is geboren en nu aan de wieg stond van een nieuwe school.
Politici en overige bestuurders spraken voornamelijk over de toekomst. Terecht, de nieuwe school wordt van betekenis voor Crooswijk. Tegelijkertijd is het belangrijk het grotere geheel niet uit het oog te verliezen. Er wordt al minstens 50 jaar onderwijs gegeven in nieuw Crooswijk. Meer dan 50 jaar zorg, passie en betrokkenheid. De Waaier heeft verleden. Op zo'n moment van een eerste paal is het goed eer te geven aan mijn voorgangers Gerard Sonius en Gerard Zwerus. Eer te geven aan al die leerkrachten die les gaven en les geven. Eer te geven aan René Bos, die jarenlang de drijvende kracht was van de Waaier aan de 1e Reserveboezemstraat en de school nu op de Rusthoflaan bij elkaar houdt. Dan doe je recht aan het grotere geheel van waaruit de Waaier voortkomt. Je stapt dan krachtiger en rijker de toekomst in.
Een filmpje over de 1e paal vind je hier. Interessant is dat mijn korte toespraak, waarin naar het verleden wordt gewezen als deel van een groter geheel waar de Waaier uit voortkomt, blijkbaar geen nieuwswaarde heeft. Men heeft het er bij Cineac Crooswijk gewoon uitgeknipt.
zondag 6 april 2008
van grenzen en verbindingen
vrijdag 4 april 2008
De 1e paal van de nieuwe MFA (het persbericht)
De Rotterdamse wethouder Jantine Kriens van Volksgezondheid, Welzijn en Maatschappelijke Opvang slaat woensdag 9 april op het Paradijsplein de 1e paal voor de Brede School in de herstructureringswijk Nieuw Crooswijk. Zij doet dat samen met Michel de Visser, portefeuillehouder Welzijn, Sport & Recreatie en Kunst & Cultuur van de deelgemeente Kralingen-Crooswijk en enkele leerlingen van de Openbare Basisschool De Waaier.
De 1e paal wordt geslagen op woensdag 9 april omstreeks 11.30 uur. De bijeenkomst begint om 11.00 uur in de kantine van de speeltuin Crooswijk aan de Schuttersweg 74. Tegen 11.30 uur gaat het gezelschap richting Paradijsplein, waar de 1e paal wordt geslagen en de naam van de nieuwe school wordt onthuld. De leerlingen van de Openbare Basisschool De Waaier dragen tijdens de feestelijke start gedichten voor uit hun eigen gedichtenbundel, die na afloop gratis aan de belangstellenden wordt uitgereikt. De kinderen en hun ouders krijgen vervolgens een leuke spelmiddag aangeboden in de speeltuin Crooswijk.
maandag 25 februari 2008
donderdag 14 februari 2008
De betekenis van je communicatie ligt in de reactie die je krijgt
Een groot deel van onze ‘Waaiercode’ is gebaseerd op hoe je met elkaar communiceert. Ik merk dat we daar binnen de Waaier op een rustige manier aan werken. Afgelopen maand was goed te zien hoe er over Dalton is gecommuniceerd naar onze leerlingen. De leerlingen uit groep 8 brachten op een rustige, wellevende manier de grondbeginselen van Dalton over aan de ouders van onze school. De Daltonmiddagen waren zeer geslaagd. Er loopt een duidelijke Dalton rode draad door de Waaier.
In januari startte de eerste bijeenkomst van onze leerlingenraad. Ook daar was ik getroffen door het niveau en de betrokkenheid van onze leerlingen. Mede het resultaat van een aantal jaren Waaieronderwijs.
Op een ander niveau is er gecommuniceerd tijdens de lessen Filosoferen met Kinderen, in de bovenbouw. Ik hoorde enthousiaste geluiden van de leerkrachten van beide locaties. Het Filosoferen met Kinderen wordt een speels, intrigerend, uitdagend handvat in het kader van de taalstimulering.
Binnenkort start de onderbouw met Kunstenaars in de Klas. Communiceren op weer een volstrekt niveau.
Filmverslag van het project 'De Verhuizing' vindt u hier